HTML

magdi

A blog a Zöld Fiatalok Egyesület és partnerei, Budapest VIII. kerületében zajló közösségi programjait követi nyomon.

Friss topikok

  • nekeress: minden lepusztult. nincs remény. (2008.10.09. 00:32) küldjetek üzenetet
  • tata: olvasnék itt a téren tett sétáról és szívesen mesélnék a Teleki tér történetének zsidó vonatkozása... (2008.05.26. 23:54) séta

Linkblog

a nyertes terv

2008.08.19. 12:37 :: bmmv

 

Magdolna-computer projekt (munkacím)

A Magdolna-negyed utcái sok kidobott számítógép-alkatrészt rejtenek.
A projekt lényege az interakcióra és cselekvésre, elgondolkodásra bíztató feliratok elhelyezése a városrész utcáin, melyek a számítógép utasításainak nyelvezetét idézik.
A kérdések az aktivizációra és közömbösség megszüntetésére irányulnak, mint a változás kiindulópontjára. Minden kérdésben ott van a választás, a döntés lehetősége.
A projekt célcsoportja elsősorban a számítógép-felhasználáshoz valamiképp értő, fiatal 15-25 éves korosztály, de fontos megjegyezni hogy a kérdések megfogalmazása nemcsak a számítógép nyelvén értők számára érthető és elgondolkodtató.
A fotókból készült dokumentációból kiállítást és vetítést rendeznénk, esetleg kivetítve valamelyik házfalon nézhetnék a lakók egymás utcai reakcióit.
A pályázati felhívás fontos momentuma a Magdolna-negyedben élők bevonása a művészeti projektbe. Számunkra ez a bevonás elsősorban gondolati jellegű, azt reméljük, a projekt a felfestés után fog valóságosan hatni az ott élőkre. Emellett azonban ahhoz, hogy a Magdolna-negyedben élők valódi problémáit fogalmazzuk meg, minél pontosabb képet kell kapnunk a területről, lehetőleg közvetlen kapcsolat útján. Ezért terveink szerint, az őszi ünnepélyes utcafestési fesztivált a lakókkal való szoros interaktív együttműködés előzi meg. Ennek csatornái a következők lehetnek:
*    3 napos Magdolna-fesztivál 2008. június 18-19-20. Lakókkal való ismerkedés, rövid beszélgetés, illetve egy "Üzenőfal" felállítása, amelyen a Magdolna-negyeben élők üzenhetnek egymásnak.
*    Rövid séták a környéken a nyár folyamán, beszélgetések, fotódokumentáció.
*    Fórum indítása és moderálása a Magdolna-blogon
*   rádiós beszélgetések
*  Auguszus 24.: nyilvános üzenet gyűjtés a Kesztyűgyár megnyitóján.
*    Az anyaggyűjtésben és kapcsolattartásban szeretnénk a ZÖFI segítségét igénybe venni, akik nálunk sokkal otthonosabban mozognak a lakóközösségben. Az anyaggyűjtés hosszabb, 1-2 hónapos periódusát 1-2 hetes elemzés követi, amely során a lakók javaslatait fogalmazzuk meg és emeljük egy újabb, elgondolkodtató kontextusba. Az így készült számítógépes nyelvezetű mondatokat egy happeningen festjük fel a Magdolna-negyed utcáin az ott élők segítségével.
Az üzenetek gyűjtésébe a nyilvános alkalmak mellett csoportos műhelytalálkozókat szerveznénk a lakókkal, egyes házakban, illetve egy ifjúsági csoporttal.
 
Valószínűleg a helyi lakosok sikeres és hosszú távú aktivizálása nem rögtön cselekvéssel vagy közvetlenül cselekvésre buzdítással kezdődik, sokkal inkább egy belső késztetéssel, mely annál erősebb, minél inkább a sajátjának érzi az ember.
A projektünk nagy figyelmet fordít ennek a belső ösztönzésnek az elindítására: magára az elgondolkodtatásra, mely minden esetben megelőzi magát a cselekvést, az aktivizációt.
 
Szeretnénk, ha a kialakított üzenetek egy idő után az élettér megszokott részévé válnának, és úgy hatnának a járókelőkre, akár a burkolt „reklám”: észrevétlenül és rendszeresen ismétlődve buzdítanának elgondolkodásra, majd cselekvésre- ám itt a cselekvés célja nem a fogyasztás (mint a reklámok esetében), hanem a lehetséges pozitív változások előidézése.
Talán nem lehetetlen létrehozni a belső motivációt, mely a külső ösztönzéssel (pl.: megtorlás, büntetés, jutalmazás) szemben sokkal hatékonyabb, és hosszabb távon érvényesülő külső beavatkozás nélkül.
 
Tudnivaló, hogy ez egy művészeti projekt, amely attól válik alkotássá, ha befogadó közönségre talál. Erőteljes módon „megcélozzuk” a befogadót és hogy ne tévesszük szem elől, befurakszunk a látóterébe, és azon keresztül a tudatába.
 
Tisztában vagyunk vele, hogy a művészet önmagában (ahogy ez a projekt is) kevés ahhoz, hogy lényegi változást eredményezzen emberek életkörülményeiben és hozzáállásában, mégis hisszük, hogy egy olyan kezdeményezés lehetne, amely egy valós alternatívát kínál: a önerőből változtatás képességének és erejének alternatíváját.
Mindent megteszünk, hogy magába a projekt létrehozásába is bevonjuk a lakosokat és ezek a kezdeményezések jó alkalmak arra is, hogy felmérjük a Magdolna- negyedben lakók aktivitásának szintjét. Nagy örömünkre szolgálna, ha a projektünkben valódi értelmet találnának és bármilyen szinten részt vennének a létrehozásában.
A projekt leglényegibb feladata a majd felfestésre kerülő üzenetek ki/(el!)találása és megfogalmazása, alkalmazkodva a helyi lakosok fogékonyságához és igényeihez.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magdi.blog.hu/api/trackback/id/tr97622921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása