HTML

magdi

A blog a Zöld Fiatalok Egyesület és partnerei, Budapest VIII. kerületében zajló közösségi programjait követi nyomon.

Friss topikok

  • nekeress: minden lepusztult. nincs remény. (2008.10.09. 00:32) küldjetek üzenetet
  • tata: olvasnék itt a téren tett sétáról és szívesen mesélnék a Teleki tér történetének zsidó vonatkozása... (2008.05.26. 23:54) séta

Linkblog

küldjetek üzenetet

2008.08.19. 12:39 :: bmmv

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhívás
 
„ Vigyázzon mindenki a környék fáira!”
„Beszélgessünk többet egymással!”
„Ültessen mindenki virágot az erkélyére!”
 
A Budapest, VIII. kerület- Magdolna- negyed lakóinak üzeneteit várjuk.
Van valami, ami nem tetszik?
Van valami, ami zavar és legszívesebben a járókelők fülébe ordítanád?
Ráébredtél, hogy mi okoz kényelmetlenséget az utcán, a téren, a házban?
Úgy érzed, tudod, mit kéne tenni ahhoz, hogy a dolgok jó irányban változzanak?
 
Fogalmazd meg röviden üzenetedet, javaslatodat, gondodat vagy épp buzdító szövegedet a Magdolna-negyed kényelmesebbé, élhetőbbé és szebbé tételének érdekében!
 
Elsősorban a Magdolna-negyedben lakók üzeneteit várjuk a következő telefonszámon:
06/70-280-3062, a magdi.blog.hu oldalon vagy a Mátyás téren kihelyezésre kerülő üzenőfalon.

33 komment

a nyertes terv

2008.08.19. 12:37 :: bmmv

 

Magdolna-computer projekt (munkacím)

A Magdolna-negyed utcái sok kidobott számítógép-alkatrészt rejtenek.
A projekt lényege az interakcióra és cselekvésre, elgondolkodásra bíztató feliratok elhelyezése a városrész utcáin, melyek a számítógép utasításainak nyelvezetét idézik.
A kérdések az aktivizációra és közömbösség megszüntetésére irányulnak, mint a változás kiindulópontjára. Minden kérdésben ott van a választás, a döntés lehetősége.
A projekt célcsoportja elsősorban a számítógép-felhasználáshoz valamiképp értő, fiatal 15-25 éves korosztály, de fontos megjegyezni hogy a kérdések megfogalmazása nemcsak a számítógép nyelvén értők számára érthető és elgondolkodtató.
A fotókból készült dokumentációból kiállítást és vetítést rendeznénk, esetleg kivetítve valamelyik házfalon nézhetnék a lakók egymás utcai reakcióit.
A pályázati felhívás fontos momentuma a Magdolna-negyedben élők bevonása a művészeti projektbe. Számunkra ez a bevonás elsősorban gondolati jellegű, azt reméljük, a projekt a felfestés után fog valóságosan hatni az ott élőkre. Emellett azonban ahhoz, hogy a Magdolna-negyedben élők valódi problémáit fogalmazzuk meg, minél pontosabb képet kell kapnunk a területről, lehetőleg közvetlen kapcsolat útján. Ezért terveink szerint, az őszi ünnepélyes utcafestési fesztivált a lakókkal való szoros interaktív együttműködés előzi meg. Ennek csatornái a következők lehetnek:
*    3 napos Magdolna-fesztivál 2008. június 18-19-20. Lakókkal való ismerkedés, rövid beszélgetés, illetve egy "Üzenőfal" felállítása, amelyen a Magdolna-negyeben élők üzenhetnek egymásnak.
*    Rövid séták a környéken a nyár folyamán, beszélgetések, fotódokumentáció.
*    Fórum indítása és moderálása a Magdolna-blogon
*   rádiós beszélgetések
*  Auguszus 24.: nyilvános üzenet gyűjtés a Kesztyűgyár megnyitóján.
*    Az anyaggyűjtésben és kapcsolattartásban szeretnénk a ZÖFI segítségét igénybe venni, akik nálunk sokkal otthonosabban mozognak a lakóközösségben. Az anyaggyűjtés hosszabb, 1-2 hónapos periódusát 1-2 hetes elemzés követi, amely során a lakók javaslatait fogalmazzuk meg és emeljük egy újabb, elgondolkodtató kontextusba. Az így készült számítógépes nyelvezetű mondatokat egy happeningen festjük fel a Magdolna-negyed utcáin az ott élők segítségével.
Az üzenetek gyűjtésébe a nyilvános alkalmak mellett csoportos műhelytalálkozókat szerveznénk a lakókkal, egyes házakban, illetve egy ifjúsági csoporttal.
 
Valószínűleg a helyi lakosok sikeres és hosszú távú aktivizálása nem rögtön cselekvéssel vagy közvetlenül cselekvésre buzdítással kezdődik, sokkal inkább egy belső késztetéssel, mely annál erősebb, minél inkább a sajátjának érzi az ember.
A projektünk nagy figyelmet fordít ennek a belső ösztönzésnek az elindítására: magára az elgondolkodtatásra, mely minden esetben megelőzi magát a cselekvést, az aktivizációt.
 
Szeretnénk, ha a kialakított üzenetek egy idő után az élettér megszokott részévé válnának, és úgy hatnának a járókelőkre, akár a burkolt „reklám”: észrevétlenül és rendszeresen ismétlődve buzdítanának elgondolkodásra, majd cselekvésre- ám itt a cselekvés célja nem a fogyasztás (mint a reklámok esetében), hanem a lehetséges pozitív változások előidézése.
Talán nem lehetetlen létrehozni a belső motivációt, mely a külső ösztönzéssel (pl.: megtorlás, büntetés, jutalmazás) szemben sokkal hatékonyabb, és hosszabb távon érvényesülő külső beavatkozás nélkül.
 
Tudnivaló, hogy ez egy művészeti projekt, amely attól válik alkotássá, ha befogadó közönségre talál. Erőteljes módon „megcélozzuk” a befogadót és hogy ne tévesszük szem elől, befurakszunk a látóterébe, és azon keresztül a tudatába.
 
Tisztában vagyunk vele, hogy a művészet önmagában (ahogy ez a projekt is) kevés ahhoz, hogy lényegi változást eredményezzen emberek életkörülményeiben és hozzáállásában, mégis hisszük, hogy egy olyan kezdeményezés lehetne, amely egy valós alternatívát kínál: a önerőből változtatás képességének és erejének alternatíváját.
Mindent megteszünk, hogy magába a projekt létrehozásába is bevonjuk a lakosokat és ezek a kezdeményezések jó alkalmak arra is, hogy felmérjük a Magdolna- negyedben lakók aktivitásának szintjét. Nagy örömünkre szolgálna, ha a projektünkben valódi értelmet találnának és bármilyen szinten részt vennének a létrehozásában.
A projekt leglényegibb feladata a majd felfestésre kerülő üzenetek ki/(el!)találása és megfogalmazása, alkalmazkodva a helyi lakosok fogékonyságához és igényeihez.

Szólj hozzá!

a zsürizés eredménye

2008.08.19. 11:58 :: bmmv

 

SzL 08 - Zsűrizés memo.

Zsűrizés helye: Nap Klub Alapítvány, Budapest, Leonardo da Vinci utca 4-6.
Időpontja: Június 10. 17.00.

A zsűrizésben részt vettek:

Nap Klub Alapítvány részéről: Csőke Zita, Faragó Maja, Szabó Márta
Impex Alapítvány részéről: Kálmán Rita, írásban véleményezett Katarina Sevic
ZÖFI részéről: Piroch Kata, írásban véleményezett Jagodics Edit.

A zsűrizést levezette: Bálint Móni IMPEX/ ZÖFI

A pályázati kiírásra 6 pályázati anyag érkezett.

A zsűri tagjai egyetértettek abban, hogy a pályázatok között sok jó
ötlet szerepel, azonban nincs olyan pályázat, amely maradéktalanul
megfelelt volna a pályázati követelményeknek. A legtöbb terv hiányos
és nem végiggondolt volt, és alig volt kifejtve a pályázati kiírásban
kiemelt szempont, a lakosság bevonásának módja.

A zsűri tagjai egyhangúlag a következőképp döntöttek: Tesch Katalin és
Szabó Ildikó „Magdolna Computer" című pályázatát megvalósításra
javasolják, ugyanakkor a megvalósítást a tervek további részletezése,
kidolgozása, és a megvalósításban résztvevő szereplők
feladatvállalásainak rögzítése kell, hogy megelőzze. A lakosság
bevonására vonatkozóan közösen a művészek és a civil szervezetek
dolgozói közösen készítenek terveket.

A pályázati keretből egyelőre egy projekt megvalósítására van
lehetőség. A ZÖFI a későbbiekben lehetőséget keres Timkó Bíbor
falfestés projektjének megvalósítására.

Szólj hozzá!

séta

2008.05.15. 20:35 :: bmmv

SzL 08 - Séta öt tér között.
 
Az SzL08 munkacímen (Szerdahelyi Lujza története) meghirdetett felhívásunkhoz kapcsolódóan egy rövid sétát szervezünk Budapest VIII. kerületében a Kálvária tér – Teleki tér – Mátyás tér – Köztársaság tér útvonalon, amire szeretettel várunk minden érdeklődőt.
 
A séta célja, hogy az érdeklődőkkel megismertessük a pályázatban leírt területet, annak sajátosságait, illetve hogy a terepen mutassuk be, milyen helyszíneken és milyen feltételek mellet zajlik majd a pályázatunkra jelentkezett és kiválasztott partnerek munkája.
 
A séta időpontja május 22. csütörtök 18.00 
Találkozó: Budapest VIII. Kálvária tér, a szobornál.
 
A sétára jelentkezéseteket várjuk Bálint Móninál: 0670-280-3062 vagy monika.balint@gmail.com.

1 komment

linkek

2008.05.15. 11:38 :: bmmv

Szervezők:
Zöld Fiatalok Egyesület: http://zofi.hu
IMPEX Kortárs Művészeti Szolgáltató: http://www.impex-info.org
Nap Klub Alapítvány: http://www.napklub.hu
 
Negyed:
www.jozsefvaros.hu
www.budapest.hu
www.rev8.hu
 
Háttéranyagok:
www.rev8.hu
www.varoskutatas.hu
http://epiteszforum.hu   (http://epiteszforum.hu/?q=node/1111)

Szólj hozzá!

zofik

2008.05.15. 11:20 :: bmmv

A ZÖFI 2008-ban nyitja meg új irodáját és autonóm alkotóházát Budapest VIII. kerületének egyik legszegényebb területén a Karácsony Sándor utca 22.-ben. Rendszeres akcióink, klubéletünk és oktatási programjaink mellett egy új, kimondottan a VIII. kerület és annak Magdolna-negyedének sajátosságaira reflektáló, a társadalmi kommunikációt elősegítő programot kezdeményeünk. Ennek kidolgozásában építünk eddigi kommunikációs tapasztalatainkra, és országos kapcsoaltainkra.
 
A program célja a társadalmi párbeszéd élénkítése, a civil érdekvédelem erősítése a területen, a lakosság aktivizálása és reményünk szerint hozzájárul a terület és lakosainak társadalmi integrációjához.

Szólj hozzá!

Miniworkshop és felhívás

2008.04.24. 11:05 :: bmmv

 

SzL08 - Szerdahelyi Lujza mini workshop  
Április 29. 18.00 Trafó Galéria, IX. Liliom utca 41.  
 
Ez a blog a workshopon és utána felmerülő kérdésekre igyekszik válaszokat adni, illetve feltöltjük az előadások képeit, szövegeit, azok háttéranyagait.

 
Felhívás: A ZÖFI, az IMPEX és a Nap Klub Alapítvány pályázatot hirdetnek egy közösségi művészeti projekt megvalósítására Budapest VIII. kerületében.
 
A Szerdahelyi Lujza mini workshop a leendő pályázók számára kíván információkkal szolgálni a pályázat hátteréről, az érintett terület sajátosságairól, és a pályázat menetéről. A program egy szűkebb terültre koncentrál; kicsit komolytalanul hangzó nevét nem egy közszereplőről vagy történelmi személyiségről kapta, hanem a terület két utcájáról. A névvel utalni szeretnénk a területet fejlesztő városrehabilitációs cég fejlesztési elképzeléseire, melyek Magdolna negyed névvel ennek a területnek új identitást igyekeznek adni.


A felhívás teljes szövege április 23-tól elérhető a következő oldalakon:

Zöld Fiatalok Egyesület: http://zofi.hu

IMPEX Kortárs Művészeti Szolgáltó: http://www.impex-info.org

Nap Klub Alapítvány: http://www.napklub.hu

 

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása